Organisatie Slag om Grolle

Dit evenement staat bekend als het grootste 17e-eeuwse re-enactment spektakel ter wereld. In 2021 hoopt men de zevende editie te organiseren met wederom deelnemers uit vele landen. Heel Groenlo wordt omgetoverd naar het verleden; de paarden hinniken en de kanonnen bulderen.

Winkeliers en kunstenaars werpen hun creativiteit in de strijd door het inrichten van exposities in de op het 17e-eeuwse Groenlo geïnspireerde etalages. Elke keer is dit historisch festijn groter van opzet en stromen de bezoekers toe.

Op het slagveld
Bennie Te Vaarwerk
(1958-2018)

Man van archieven, heerlijkheid Borculo en Achterhoek

Bennie te Vaarwerk

De instelling van de Willem Sluiter Prijs is te danken aan Bennie te Vaarwerk (1958-2018). Met een legaat maakte hij het mogelijk nog zeker een halve eeuw deze belangrijke Achterhoekse prijs uit te reiken. De bekendste dichtregels van Willem Sluiter ­– we komen er nog op terug – inspireerden hem hiertoe. Te Vaarwerk was verslingerd aan de geschiedenis en dan speciaal aan die van de heerlijkheid Borculo. Al jong bezocht hij archieven om er onderzoek te doen en later vond hij er ook zijn werk.

Verder lezen