Hans de Beukelaer

Deze in Nijmegen afgestudeerde antropoloog woont in Aalten. Na zijn studie werkte Hans de Beukelaer bij het voormalig Staring Instituut in Doetinchem. Al gauw begon hij met het schrijven over de geschiedenis van de Achterhoek. In 1991 startte hij zijn eenmans-uitgeverij Fagus in IJzerlo.

In de loop van dertig jaar gaf Fagus ongeveer driehonderd boeken uit over uiteenlopende, voornamelijk Achterhoekse onderwerpen, waarvan circa vijftig van eigen hand. Tevens werkte Hans de Beukelaer mee aan grensoverschrijdende uitgaven. Veel belangstellenden in de streekgeschiedenis hielp hij op weg bij het schrijven en publiceren. Ook op cultureel gebied was De Beukelaer actief. Zo hielp hij de schilder Piet te Lintum een ruim publiek te geven.

Hans de Beukelaer met werk Piet te Lintum
Bennie Te Vaarwerk
(1958-2018)

Man van archieven, heerlijkheid Borculo en Achterhoek

Bennie te Vaarwerk

De instelling van de Willem Sluiter Prijs is te danken aan Bennie te Vaarwerk (1958-2018). Met een legaat maakte hij het mogelijk nog zeker een halve eeuw deze belangrijke Achterhoekse prijs uit te reiken. De bekendste dichtregels van Willem Sluiter ­– we komen er nog op terug – inspireerden hem hiertoe. Te Vaarwerk was verslingerd aan de geschiedenis en dan speciaal aan die van de heerlijkheid Borculo. Al jong bezocht hij archieven om er onderzoek te doen en later vond hij er ook zijn werk.

Verder lezen