Museum STAAL

Museum Staring in Almen, in de wandeling Museum STAAL, werd op 1 juli 2018 geopend. A.C.W Staring, de Achterhoekse dichter en landbouwkundige, vormt de verbinding tussen verleden en heden. Sinds de opening is er een veelheid aan activiteiten ontplooid.

Er werden exposities gehouden en het museum haakte aan bij culturele initiatieven in de omgeving of bij evenementen als de Kinderboekenweek en Sinterklaas. Er is een groep actieve vrijwilligers en door de laagdrempeligheid wordt Museum STAAL door de inwoners van Almen breed gedragen.

Museum STAAL
Bennie Te Vaarwerk
(1958-2018)

Man van archieven, heerlijkheid Borculo en Achterhoek

Bennie te Vaarwerk

De instelling van de Willem Sluiter Prijs is te danken aan Bennie te Vaarwerk (1958-2018). Met een legaat maakte hij het mogelijk nog zeker een halve eeuw deze belangrijke Achterhoekse prijs uit te reiken. De bekendste dichtregels van Willem Sluiter ­– we komen er nog op terug – inspireerden hem hiertoe. Te Vaarwerk was verslingerd aan de geschiedenis en dan speciaal aan die van de heerlijkheid Borculo. Al jong bezocht hij archieven om er onderzoek te doen en later vond hij er ook zijn werk.

Verder lezen