Hans Keuper wint Willem Sluiter Prijs

Hans Keuper heeft als eerste de Willem Sluiter Prijs gewonnen. Juryvoorzitter Diana Abbink maakte dit zaterdag 18 september 2021 in de Oude Mattheuskerk in Eibergen bekend. Zij noemde hem “een boegbeeld voor de Achterhoekse taal en cultuur”.  Keuper ontving uit haar handen de prijs, die bestaat uit 5000 euro en een door de beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning.

Hans Keuper ontving uit handen van juryvoorzitter Diana Abbink (rechts) de penning die behoort bij de Willem Sluiter Prijs.

De prijs is bedoeld voor een persoon, personen, vereniging, stichting, organisatie of bedrijf die de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht heeft/hebben gebracht. Keuper was één van de tien genomineerden (de overige namen treft u hieronder aan) hiervoor. In 1990 richtte hij de band Boh Foi Toch op die landelijk bekend werd. Daarnaast organiseert hij samen met zijn vrouw Rita de Achterhoek Spektakel Toer en helpt hij bij het organiseren van andere regionale evenementen.

De namen van de tien genomineerden voor de Willem Sluiter Prijs 2021 werden in februari bekendgemaakt. Ze werden door de jury geselecteerd uit de in totaal 42 voordrachten die voor 1 januari 2020 voor deze Achterhoekse prijs waren ingediend. Hiermee is duidelijk geworden dat in de Achterhoek zeer enthousiast is gereageerd op de oproep om voordrachten voor de Willem Sluiter Prijs te doen.

Zowel personen als een vereniging, een stichting, organisatie of een bedrijf dat zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Achterhoek kunnen worden voorgedragen. Naast 5000 euro ontvangt de winnaar van de Willem Sluiter Prijs een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning waarop een beeld van het Achterhoekse landschap en een beeltenis van de dichter Willem Sluiter zijn te zien. Als randschrift zijn de bekende ‘achter-hoek’-regels gegraveerd.

Genomineerd waren: